Hvorfor er Min Computer Langsom? (Guide til en Hurtigere PC)

Hvorfor er min PC langsom? (Guide til en hurtigere PC)

Tænker du nogensinde “Hvorfor er min pc langsom”?

Så er du kommet til det rette sted. En af de mest frustrerende ting på en arbejdsdag er, når ens computer kører langsomt eller “driller”. Men hvad kan du selv gøre ved det? Det kan du læse mere om her.

I denne guide, viser vi dig, hvordan du gør din PC hurtig igen med en række enkle tiltag, du nemt selv kan udføre – eller få din IT-ansvarlige til at gøre det for dig. Det er nemlig vigtigt, at din computer ikke er langsom, men derimod fungerer med den bedst mulige ydeevne.

OBS: Rådene i denne guide er til dig, der har Windows som styresystem. 

mand foran computer

 

Guide: 17 råd til at få en hurtigere PC

 

#1 Manglende antivirus

Hvis din computer er langsom, kan det skyldes, at virus eller malware har inficeret den. Virus og malware er ondsindede programmer, der optager ressourcer på din computer og har til hensigt enten at stjæle data fra computeren, skade indhold på din computer eller til at overtage styringen af din computer.

Udover at holde virus fra døren, kan et antivirus-program i mange tilfælde også fjerne virus, der allerede har sneget sig ind på din PC. Det kan gøre din computer hurtigere.

Sørg derfor for at bruge et antivirusprogram, så som Bitdefender

#2 Antivirus der kører i baggrunden

Et opdateret antivirusprogram er et must.  Men selvom scanningen og selve antivirus-programmet ikke kræver så mange ressourcer, så kan det være med til at sløve PC’en lidt.

Antivirus

 

Sæt i stedet programmet til at scanne når du alligevel ikke bruger computeren, fx i frokostpausen eller efter arbejdstid. Få din IT-ansvarlige til at hjælpe dig med opsætningen af den automatiske scanning. Med nogle antivirusprogrammer, så som Bitdefender, kan jeres IT-afdeling styre det hele fra centralt hold. Det sikrer en god beskyttelse i hele firmaet.

Sørg for at dit antivirusprogram ikke scanner for virus imens du bruger din computer.

Det er også vigtigt, at du kun har ét antivirusprogram installeret, da flere installerede antivirusprogrammer vil se hinanden som en trussel og bruge flere ressourcer på at bekæmpe hinanden end på at holde computeren sikker. 

Hvis du vil vide mere om Bitdefender og antivirus, så kontakt os på tlf. 87 43 10 02 eller kontakt os her >>

 

#3 Ikke opdateret styresystem

Hvis din PC ikke er opdateret med den nyeste version af styresystemet, kan du få problemer med hastigheden på din computer. Der er derfor rigtig god grund til at sørge for, at din PC har den seneste Windows opdatering. Udover hastigheden er Windows opdateringen også vigtig, da det er den, der sørger for at lukke for mange sikkerheds-huller og opdatere funktioner.

Du kan altid selv søge efter opdateringer: 

 1. Vælg knappen Start, og vælg derefter Indstillinger  > Opdatering og sikkerhed  > Windows Update  > Søg efter opdateringer.
  Søg efter Windows-opdateringer
 2. Gør et af følgende:
  • Hvis statussen er “Du er opdateret”, skal du ikke foretage dig yderligere.
  • Hvis statussen er “Opdateringer er tilgængelige”, skal du vælge Installér nu.
 3. Vælg de opdateringer, du vil installere, og vælg derefter Installér.
 4. Genstart PC’en, og se, om den kører bedre.

Windows har desværre altid været et yndet offer for hackere, da det er verdens mest almindelige styresystem. Jo flere der benytter det, jo flere kan der være, der IKKE har styr på sikkerheden.

Men bare rolig.

Hos Windows er sikkerheden øverst på dagsordenen og hvis du har Windows 10 installeret på din PC opdaterer den automatisk i baggrunden, mens du bruger din computer.  Det betyder også, at der ikke ophober sig en masse opdateringer der skal installeres. Du undgår dermed at spilde tiden.

Sørg for altid at opdatere dit styresystem

 

#4 Forældet styresystem – fx Windows XP

Måske mangler dit styresystem ikke bare en opdatering, men måske er det ligefrem så forældet, at du skal have installeret en helt ny version. Bruger du fx et styresystem så som Windows XP, som Microsoft for længst har pensioneret  og ikke længere understøtter, skal du have det skiftet med det samme.

Windows XP

Udover at hastigheden kan være langsom med et forældet styresystem, står du over for langt alvorligere problemer: med et forældet styresystem er din computer virkelig udsat for hackerangreb. Da Microsoft ikke laver  sikkerhedsopdateringer til styresystemet XP mere udgør systemet en kæmpe sikkerhedsrisiko. Har du en PC med Windows XP, så bør du skynde dig at tage netværks-stikket ud af den med det samme.

Hvis du har en computer af ældre dato bør du overveje at investere i en ny PC i stedet for bare at installere det nyeste styresystem. For selvom det kan være fristende bare at installere et nye styresystem på en gammel computer, så er det sjældent den mest optimale løsning. Ligesom software, så bliver selve hardwaren også forældet. Har du en ældre computer, vil der højst sandsynligt ikke være nok hukommelse til at køre et moderne styresystem som Windows 10. Resultatet er derfor en langsom computer.

Sørg for at udskifte et forældet styresystem.

 

#5 Ældre hardware med for lidt plads/hukommelse

Ældre hardware kan få computeren til at køre langsommere. Det kan fx skyldes en harddisk af ældre dato, hvor hastigheden ikke er så god mere.

harddrive

Du kan med fordel skifte til SSD (solid state drive). Det kræver, at du installerer Windows på ny, hvilket faktisk også er en udmærket måde at få ryddet op på. Hvis du vælger denne løsning, kan du kopiere filer fra den gamle harddisk til den nye. Det vil dog altid være en god ide at have backup af dine data, inden du begynder på det. Det er også muligt at klone den gamle harddisk over på den nye, så længe den nye harddisk ikke er mindre end den gamle.

Partitionering: Når du eventuelt har skiftet harddisk, kan det være en god ide at partitionere den. Herved deler du harddisken op i mindre bidder.

Windows læser nemlig alt data på C-drevet, inden den er klar til brug og det kan godt tage lidt tid. Derfor kan du spare tid på at computeren starter op ved at dele harddisken op. Du skal dog være opmærksom på partitionering kan slette eksisterende oplysninger. Og at det er bedst at gøre det, inden du installerer Windows på PC’en.

Følg disse trin for at oprette en partition fra ikke-partitioneret plads:

 1. Højreklik på Denne computer , og vælg Administrer
 2. Åbn Diskhåndtering
 3. Vælg den disk, du vil partitionere
 4. Højreklik på det ikke-partitionerede plads i nederste rude, og vælg Ny enkel diskenhed
 5. Angiv størrelse, klik på Næste, og du er færdig

Hvis du samtidig flytter de knap så vigtige ting over på en anden partition, vil Windows ikke læse det, før du har brug for det. Af samme årsag er det også en god idé ikke at have for meget liggende på skrivebordet, da det også vil sløve opstarten af din PC.

Det er meget bedre at have tingene liggende i mapper i ”Dokumenter”, ”Billeder” og lignende. Her kan du så lave en genvej ud til skrivebordet. Denne vil ikke sløve opstarten, da genveje ikke læses på samme måde.

For lidt RAM: En anden grund til at din computer kører langsomt, kan være fordi den ikke har nok hukommelse – altså RAM. Det kan du afhjælpe ved enten af få det udskiftet eller ved at få sat flere RAM i.

Nogle gange kan det være svært at sætte en finger på, hvilke dele af hardwaren der er problemet. Hvis PC’en nærmer sig 4 år, kan det være en god ide at investere i en ny computer. Især hvis medarbejderen hver dag bruger unødvendig tid på at vente på at programmerne på computeren starter eller lukker. Nyere PC’er kan køre kraftigere programmer og styresystemer. Og tingene skal passe sammen, for oftest så kører PC’en bedst når styresystem og programmer er nogenlunde lige gamle.

Sørg for at have nok plads og hukommelse på din PC.

Vil du gerne have et hardware-tjek? Det hjælper vi dig gerne med. Vi kan både tjekke, at dit nuværende udstyr er i orden og sørge for, at du får nyt hardware til en skarp pris. Kontakt os på 87 43 10 02 eller udfyld formularen her >>

 

#6 Gamle Apps

Er din computer langsom kan det også skyldes, at der ligger forældede programmer på computeren. Nogle programmer kan være udviklet til et bestemt styresystem. Nogle gange vil apps der er lavet til en tidligere version af Windows, stadigvæk kunne køre på Windows 10, men de kan gøre PC’en langsommere. Hvis dette sker, efter at du har åbnet et bestemt program, kan du se, om der findes en opdateret version af softwaren på firmaets websted, eller du kan køre fejlfindingsværktøjet Programkompatibilitet.

Kør fejlfindingsværktøjet Programkompatibilitet:

 1. Skriv fejlfinding i søgefeltet på proceslinjen og vælg derefter Indstillinger for fejlfinding, hvor der står Systemindstillinger angivet nedenfor.
 2. På listen over fejlfindingsværktøjer skal du vælge Fejlfindingsværktøjet ProgramkompatibilitetKør fejlfindingsværktøjet.
 3. Vælg det program, du har problemer med, og vælg derefter Næste, og fortsæt gennem fejlfindingsværktøjet.

Hvis programmet/Appen er forældet og leverandøren ikke længere understøtter og dermed sikkerhedsopdaterer det, bør du straks slette programmet/Appen.

Sørg for at fjerne forældede programmer. 

 

#7 Computeren har været på overarbejde

Måske har din computer været tændt for længe og trænger til at blive genstartet?

Hvis du bruger en bærbar PC og blot lukker den sammen, eller hvis du sætter den i dvaletilstand, hver gang du er færdig med at bruge den, så risikerer du at få en langsommere PC. Det samme gælder, hvis du altid sætter din stationære computer i dvaletilstand. Det skyldes, at der gemmes midlertidige filer i hukommelsen og disse bliver kun slettet når du genstarter din PC. Disse midlertidige filer tærer på computerens hukommelse og sløver dermed computeren. Når du genstarter din computer frigives hele computerens hukommelse.

træt kvinde

 

Sådan genstarter du din computer:

 1. Vælg knappen Start, og vælg derefter Tænd/sluk  > Genstart.
 2. Når PC’en er genstartet, skal du kun åbne de apps, du har brug for, og derefter lukke dem, når du er færdig.

Nogle gange vil der stå “opdater og genstart”. Hvis du vælger det, vil Windows blive opdateret og derefter vil computeren genstarte. Det kan godt tage lidt tid, men det er vigtigt, at du ikke bare slukker computeren, men lader opdateringen bliver installeret færdigt.

Genstart af PC er også kendt for at løse mange andre midlertidige problemer og giver PC’en en frisk start.

Men hvor ofte, bør du slukke din computer helt?

Det kommer helt an på, hvor meget power eller hukommelse (RAM) din maskine har, hvor mange programmer, du har kørende og hvilket styresystem du bruger. Hos IT-Effect anbefaler vi at slukke din arbejdscomputer hver aften. Det øger også sikkerheden, da ingen cyberkriminelle kan forsøge at få adgang til din computer, når den er helt slukket.

Sørg for at genstarte din computer regelmæssigt. 

 

#8 Dataorden

Når din computer gemmer data på en ældre harddisk, plejer data at lægge sig nogen-lunde ordentligt så systemet ved, hvor den skal finde data på harddisken. Men med tiden kan der godt blive lidt rodet på harddisken.

Du kan sammenligne det lidt med fx banegården i Århus, hvor fire venner vil parkere deres cykler inden de går i biografen. Når der ikke er så mange cykler parkeret, kan de fire venner nemt finde et sted at holde samlet. Det er dermed både nemt at sætte cyklerne og finde dem igen efter senere. Efter filmen kan de fire venner hurtigt komme hen til cyklerne og cykle videre.

gule cykler

Når der kun er få cykelpladser ledige, bliver det sværere at holde cyklerne samlet og dermed kommer det til at tage længere tid at finde de fire cykler i blandt en masse andre cykler efter biografturen. Hvis vi tog alle cyklerne og satte dem i orden, så alle cyklerne holder sammen med dem de hører til, så ville de fire venners cykler holde sammen.

Det svarer til at defragmentere harddisken, som får din PC til at køre mere jævnt og starte hurtigere.

Vær opmærksom på at man normalvis ikke anbefaler at defragmentere sin SSD disk, da den har en anden styring af filer. Men det er der taget højde for. Hvis du starter en optimering direkte fra Optimer drev, udfører SSD kun Trim-funktionen og ikke en defragmentering.

Sørg for at defragmentere din harddisk hver 14. dag.  

 

#9 For mange åbne programmer på computeren

Alle programmer der er åbne på PC’en, kræver ressourcer. Det gælder også minimerede og ikke-synlige programmer. Du kan med fordel lukke mange programmer, men skal dog være opmærksom på, at der er programmer på PC’en der er nødvendige. Skulle du komme til at lukke for et nødvendigt program, kan det ofte klares med en genstart af PC’en. Er du i tvivl, så er der hjælp at hente på internettet.

Sørg for at lukke programmer, du ikke bruger. 

 

#10 En overophedet computer

Ligesom vi mennesker oftest arbejder langsommere når det bliver for varmt, så har PC’er det samme problem. Det kan både være den direkte varme, som f.eks. solen eller andre varmekilder, men det kan også skyldes støv og andet i selve computeren, der forhindrer PC’ens blæsere i at køle PC’en tilstrækkeligt ned. Sker dette, kan det gå ud over din computers ydeevne og hastigheden vil være nedsat.

termometer

Computeren kan også blive varm, hvis du kører en masse programmer samtidig og processoren skal arbejde ekstra hårdt for at følge med. Luk derfor ressourcekrævende programmer, så som Photoshop og Indesign, ned, når du ikke bruger dem.

Husk at PC’en fungerer lidt ligesom en støvsuger, der suger støv til sig. Så der skal være rent omkring PC’en. Du må gerne støvsuge omkring PC’en, men rør ikke ved PC’en, da det kan skabe statisk elektricitet. Husk også at passe på stik og kabler m.m. Du kan også bruge antistatisk luft på dåse og med små hurtige blæs ind i kølerne, kan du fjerne det værste støv på en bærbar computer.

Sørg for at computeren ikke bliver for varm. 

 

#11 For mange tilføjelsesprogrammer til browseren

Der findes mange gode programmer (også kaldet extensions) der kan tilføjes til din browser. Disse kan hjælpe til i hverdagen, men samtidig kan de også tage ressourcer fra PC’en. Og det er ikke alle tilføjelsesprogrammer, der er godartede. Derfor kan det godt betale sig at gennemgå listen over installerede tilføjelsesprogrammer og deaktivere eller fjerne dem du ikke genkender. Igen er Google din ven, hvis du vil vide hvilke programmer du bør fjerne eller deaktivere.

Sørg for at gennemgå listen med tilføjelsesprogrammer og fjerne de unødvendige.

 

#12 For mange browser-faner åbne samtidig

I browseren kan du have flere faner åbne samtidig og det kommer man nemt til, når man skal bruge flere sider samtidigt. Men det tager også ressourcer og jo flere faner der er åbne, jo flere ressourcer bruges der. Hvis browseren er opdateret, er det dog kun den aktive fane, der bruger ressourcer. Men computeren bruger også ressourcer i andre faner, hvis der f.eks. kører Youtube videoer eller lignende.

Luk derfor de faner, som du ikke bruger. Du kan evt. bookmarke de sider, som du gerne nemt vil kunne finde igen.

Sørg for at lukke browser-faner, du ikke bruger. 

 

#13 For mange programmer der automatisk starter op

Vær også opmærksom på programmer der automatisk starter op sammen med Windows, når du tænder computeren. Der er programmer der altid bør starte op, såsom antivirus, mens det måske ikke er nødvendigt at Spotify og andre musiktjenester starter op. Hvis ikke det er et program som du altid bruger, kan du slå den automatiske opstart fra. Får du  brug for programmet, kan du starte det op på normal vis.

Hvis du vil se hvilke programmer der starter op sammen med Windows:

 1. Højreklik på proceslinjen og vælg jobliste
 2. Vælg fanen “Start” (alternativt kan du holde CTRL og SHIFT nede samtidig på tastaturet. Tryk så på ESC-tasten)
 3. Under status ser du om programmet er aktiveret eller deaktiveret til automatisk at starte op
 4. Højreklik på det enkelt program og vælg “deaktiver”, hvis du vil have at de ikke starter op næste gang du tænder PC’en.

jobliste PC

Sørg for at rydde op i hvilke programmer, der automatisk skal starte op. 

 

#14 For meget trafik på netværket

Selv hvis din computer er helt up-to-date og hurtig som en ninja, kan det stadig føles langsomt at bruge den, hvis du går på nettet og det er belastet af meget trafik på samme tid. Går I alle på det samme netværk i virksomheden og er der gang i at hente data, streame musik eller film, online spil eller Youtube-videoer, kan nogle måske opleve at internetforbindelsen er langsom. Måske bruger I mere båndbredde i virksomheden, end I lige regner med.

trafik

Der er mange programmer på vores computere der er afhængige af at have forbindelse til internettet og det er vigtigt at have adgang til en lynhurtig internetforbindelse. Derfor kan det være en god ide at have interne aftaler om hvad I må bruge nettet til i arbejdstiden. Derudover er det en god ide at tjekke med jeres internetudbyder, at I har den hurtigste forbindelse.

Netværket kan også være åbent for ubudne gæster, der bruger dit netværk og dermed er med til at skabe trafikprop. Hvis  det er tilfældet, er det en god ide at skifte password på Wifi routeren.

Sørg for at internettet ikke belastes unødvendigt og at I har en hurtig forbindelse. 

 

#15 En fyldt papirkurv

En generel oprydning på PC’en kan også give en bedre hastighed. Sørg for at tømme papirkurven og slet midlertidige filer regelmæssigt.

bøger og papirer i bunke

Når du smider filer i papirkurven, ligger de stadig og fylder op på harddisken. Hvis papirkurven fylder for meget, kan din PC blive langsom på grund af pladsmanglen, for styresystemet har brug for god plads til at fungere optimalt.

Sådan tømmer du papirkurven:

 1. Find papirkurven på computerens skrivebord
 2. Højreklik og klik på “tøm papirkurv”.

Det frigiver plads på harddisken.

Sørg for at tømme papirkurven regelmæssigt. 

 

#16 Defekt hardware

Hvis du føler, at du har gjort alt for at få en hurtigere computer og det stadig ikke ser ud til at virke, så tag fat i din IT-ansvarlige. Måske er din hardware defekt. Det kan være svært at finde hardwarefejlen, da der er mange forskellige dele. Oftest kan det bedst betale sig at udskifte computeren.

Sørg for at få tjekket din hardware for fejl. 

Det hjælper vi dig gerne med.

Få tjekket om du har det mest optimale hardware.
Kontakt os på 87 43 10 02 eller udfyld formularen her >>

 

#17 Computeren er blevet for gammel

Det går stærkt indenfor IT-verdenen og udstyr bliver hurtigt forældet. Det er en verden, hvor der konstant kommer nye programmer til, der er lavet til at skulle køre på de nyeste maskiner.

gammel computer

Hvis din computer har mere end fem år på bagen er den sikkert blevet lidt sløvere i optrækket og den kan højst sandsynligt ikke køre alle de nyeste programmer optimalt. Få derfor din IT-ansvarlige til at se på, om det ikke bedre kan betale sig at investere I en ny model, der kan trække de nødvendige programmer og som ikke udsætter dig for unødvendig ventetid i dagligdagen.

Sørg for at din computer ikke er for gammel. 

Opsummering: Gør dette hvis din computer er langsom

Lad os lige opsummere de 17 punkter i denne guide over hvad du kan gøre, hvis din computer er langsom:

 1. Sørg for at bruge et antivirusprogram
 2. Sørg for at antivirusprogrammet kun scanner for virus, når du ikke bruger din computer
 3. Sørg for altid at opdatere dit styresystem
 4. Sørg for at udskifte et forældet styresystem
 5. Sørg for at have nok plads og hukommelse på din PC
 6. Sørg for at fjerne forældede programmer
 7. Sørg for at genstarte din computer regelmæssigt
 8. Sørg for at defragmentere din harddisk hver 14. dag 
 9. Sørg for at lukke programmer, du ikke bruger
 10. Sørg for at computeren ikke bliver for varm
 11. Sørg for fjerne unødvendige tilføjelsesprogrammer (extensions)
 12. Sørg for at lukke browser-faner, du ikke bruger
 13. Sørg for at rydde op i hvilke programmer, der automatisk skal starte op
 14. Sørg for at internettet ikke belastes unødvendigt og at I har en hurtig forbindelse
 15. Sørg for at tømme papirkurven regelmæssigt
 16. Sørg for at få tjekket din hardware for fejl
 17. Sørg for at din computer ikke er for gammel
Er du i tvivl om alle jeres computere kører  hurtigt nok?
Så kontakt os på 87 43 10 02,
eller udfyld formularen her >>